2021. január 19-én került megrendezésre ProTechtor eseménysorozatunk E-commerce Business kategóriájának első alkalma, amely egyben felvezetőül is szolgált későbbi rendezvényekhez. Vendégünk Claude Jones, a Walmart Labs Site Leadje és a San Diego Tech Hub alapítója volt, alábbi bejegyzésünk az ő előadásából és az utána kibontakozó beszélgetésből emel ki néhány gondolatot.

Claude prezentációja során arra törekedett, hogy az e-kereskedelem rendkívül szerteágazó területének egy kis szegmensét mutassa be részletesebben, esettanulmány formájában: a vásárlói élmény evolúcióját. Betekintést nyújtott a Walmart újgenerációs e-commerce fejlesztéseibe és kreatív tech megoldásaiba, kitért az aktuális trendekre, és vázolta, milyen út vezetett a jelenlegi sikerekig. 

Az előadást három fő részre tagolta: ismertette általánosságban a technológia, a Walmart, mint vállalat, illetve a bevásárlás élményének fejlődését. A technológiai áttekintés során kiemelte az 1985-től napjainkig tartó időszak néhány jelentősebb vívmányát és azok lépéseit, megemlítve az internet széleskörű elérhetőségét és a filmnézés, valamint a zenehallgatás evolúcióját a kazettáktól és a VHS-től a streaming szolgáltatókig. Röviden vázolta a Walmart kiskereskedelmi cég alapítását és bemutatta az üzleti modell sikerességét, amelyhez nagyban hozzájárul a vállalat által nyújtott egyedi vásárlói élmény biztosítása. 

A prezentáció során megismerhettük a Walmart Global Tech területeit (Customer Technology, Merchant Technology, Supply Chain Technology, Global Analytics) és azok legfontosabb fejlesztéseit az elmúlt évekből. Az esettanulmány konklúziója mindenképpen az volt, hogy időt és energiát takaríthatunk meg a modern e-commerce tech megoldásokkal (amire nagy szükség van, hiszen ahogy Claude is említette, átlagosan ~60 órát töltünk egy évben bevásárlással), így a vásárlói élmény, a termékelérhetőség, a szállítmányozás és az adatelemzés lehetőségeinek kiaknázása elengedhetetlen. 

Az előadás utáni Q&A szekcióban elhangzottak kérdések többek között a drónokkal vagy önvezető autókkal történő kiszállítással, a bolti megoldásokkal, a vásárlói visszajelzékkel, illetve az új technológák tesztelésével kapcsolatban. Amennyiben szeretnéd meghallgatni Claude válaszait, és szívesen visszanéznéd az eseményt teljes hosszában, figyelmedbe ajánljuk alábbi videónkat:

Amennyiben kedvet kaptál ahhoz, hogy ehhez hasonló online rendezvényeken vegyél részt, látogass el a ProTechtor oldalára!